sâmbătă , septembrie 30 2023

Asfalt

Tot ce trebuie sa stiti despre asfalt

Fiecare persoana doreste sa aiba in localitate asfalt pe strazi. Soferii isi doresc ca strazile sa fie asfaltate pentru ca astfel masina lor va fi scutita de defeciuni ale sistemului de directie.

Cei care conduc (mai ales cu viteza) pe drumuri pietruite sau pline de gropi, ajung mereu cu masina in service pentru probleme ale directiei. Fie au nevoie de capete de bara noi, fie pivotii trebuie inlocuiti, fie bucsele se uzeaza foarte rapid si trebuie inlocuite.

Mamicile doresc de asemenea ca strazile sa fie asfaltate. Le este mult mai usor sa se plimbe cu caruciorul cu bebelusii, sau cu cei mici care deja au inceput sa umble. Persoanele care fac jogging prefera asfaltul decat drumurile in stare deplorabila.

Le este mai usor si mai confortabil sa alerge, si nu pun mare presiune pe articulatii cand asfaltul arata impecabil iar ei alearga.

Exista milioane de motive datorita carora strazile ar trebui asfaltate. Dar, ce este oare asfaltul si ce contine acesta? In continuare aflati mai multe informatii, pentru a sti ce contine asfaltul cand este asternut pe strazi si drumuri, autostrazi, etc.

Ce contine stratul de asfalt?

Asadar, asfaltul este un amestec de agregate (pietris si nisip) si liant de bitum, iar atunci cand este amestecat impreuna la o temperatura ridicata formeaza asfalt mixt la cald.

Utilizarea principala a asfaltului este constructia de drumuri si autostrazi, inclusiv piste pentru autobuze si biciclete, piste de aeroport si cai de rulare, poteci si trotuare.

Versatilitatea sa inseamna ca este folosit si pentru parcari, locuri de joaca, alei, pardoseli pentru constructii si agricole, suprafete sportive precum piste de alergare sau terenuri de tenis si circuite de curse cu motor.

AsfaltIn functie de aplicatie, asfaltul este proiectat pentru a obtine rezistenta si durabilitate variate. Desi exista sapte tipuri generale de amestecuri asfaltice in total, exista trei asfalturi comune care formeaza 95% din produsul pe care il producem. Acestea sunt:

1. Betonuri asfaltice

In acest asfalt, particulele de agregate sunt gradate in mod continuu sau gradate pentru a forma o structura interconectata. Gap-graded inseamna ca asfaltul tinde sa aiba un agregat grosier si un agregat fin, fara gradari incrementale intre ele.

2. Asfalturi laminate la cald

Un amestec bituminos dens, gradat in gol, in care mortarul de agregat fin, material de umplutura si liant cu vascozitate ridicata contribuie major la performanta finala a materialului asezat.

3. Asfalti din piatra de mastic

Amestecul asfaltic cu grad de gol, este compus dintr-un amestec ridicat de schelet de agregat concasat grosier de o singura dimensiune, legat cu bitum.

De ce este folosit asfaltul pentru drumuri?

Este posibil sa va intrebati de ce se foloseste asfalt pentru drumuri, si nu exista alte solutii. Ei bine, asfaltul este rentabil, cu intretinere redusa si extrem de durabil, facandu-l un material ideal pentru suprafata drumului. Este o alegere populara deoarece:

  • Este rapid de construit.
  • Poate rezista la fluctuatii semnificative de greutate si temperatura.
  • Este usor de intretinut si reparat.
  • Produce o suprafata neteda pentru aderenta maxima a anvelopei.
  • Reduce poluarea fonica.
  • Disperseaza rapid apa de suprafata, reducand pulverizarea, riscul de acvaplanare si imbunatatind vizibilitatea soferilor.

Mareste vizibilitatea marcajelor rutiere.

Exista asadar suficient de multe motive datorita carora, cand vine vorba despre drumuri, acestea merita sa fie asfaltate. Se poate opta insa pentru asfalt si in alte locuri, dupa cum am mentionat in aceste articol.

Check Also

Servicii Pentru Amenajare Locuinta Brasov

Servicii Pentru Amenajare Locuinta Brasov

Beneficii asociate cu servicii pentru amenajare locuinta Brasov Cand vine vorba despre servicii pentru amenajare …

Close