duminică , mai 19 2024

Asigurarea GAP pentru vehiculele în leasing – este necesară?

După cum știți, din momentul când va întoarceți acasă cu un automobil nou, acesta începe să se deprecieze. Uneori chiar foarte repede. În cazul în care un accident sau furt vor duce la daună totală, cele mai multe polițe de asigurare de acest tip vor rambursa valoarea reală a vehiculului in în momentul incidentului.

Aceasta înseamnă că, in cazul când vi se cere să rambursați o sumă mai mare, este posibil să aveți o problemă cu acoperirea acesteia doar din suma primita din despăgubire.

Daca ați optat pe un program de leasing oferit de dealer, este posibil in oferta acestuia să vă propună si „asigurarea GAP”. Deși legea solicită o explicație amănunțită a produsului, există încă multe dezinformări cu privire la domeniul de aplicare al acestui produs, care este uneori inclus în diversele pachete de asigurări sau servicii financiare disponibile.

De ce asigură clienții automobilele cumpărate in leasing?

Sa presupunem ca ați cumpărat un automobil a cărui valoare este de 100 000 RON. Doi ani mai târziu ați avut un accident și vehiculul a fost clasificat ca dauna totală de către asigurătorul de baza.

Valoarea de piață a automobilului după doi ani in momentul producerii incidentului este de 60 000 RON. Cu toate acestea suma pentru necesară pentru a acoperi împrumutul este de 71 000 RON. Acest lucru înseamnă ca 11 000 RON este suma care trebuie achitata creditorului după ce v-ați achitat cea mai mare parte sumei datorata companiei de leasing din despăgubirea primita de la asigura CASCO. Polița GAP va permite sa acoperiți diferența rămasă.

Asigurarea GAP este dedicată în special acestor cazuri în care soldul împrumutului poate depăși valoarea automobilului în perioada de leasing. Acesta situație poate avea loc în următoarele circumstanțe:

  • Ați efectuat o plată în avans de 20% sau chiar mai mică. În astfel de cazuri, valoarea automobilului va fi mai mică decât suma restantă a împrumutului pentru cea mai mare parte a termenului de împrumut.
  • Ați accesat un credit pentru o perioadă relativ lungă de timp (de exemplu, 60 de luni sau mai mult). În lunile ulterioare, când automobilul dumneavoastră valorează mult mai puțin decât atunci când ați cumpărat-o, aveți în continuare un sold substanțial de achitat către instituția de creditare.
  • Ați cumpărat un automobil nouă care se depreciază rapid. Astfel, ratele pe care le plătiți nu reduc suma creditului la fel de repede cu cât scade valoarea vehiculului.

Mulți dealeri – precum și unele bănci – oferă diferite tipuri de asigurări GAP în cadrul programului de leasing. Cu toate acestea, prețul produsului și acoperirea pot varia semnificativ. Nu uitați sa comparați costul total al asigurării, care se plătește de obicei în rate, și citiți informațiile scrise cu format mic, deoarece uneori poate limita acoperirea.

De asemenea, trebuie de menționat ca in cazul unui împrumut sau leasing pentru achiziționarea unui automobil, entitatea asigurata este compania de leasing sau banca. Această situație nu este o regula dar este cel mai des întâlnită. Asigurarea GAP achiziționată independent, adică asigurarea care nu este legată de produsul de finanțare, vă asigură că dumneavoastră veți fi cel asigurat.

Asigurarea va acoperi pierderile de orice fel de furt?

Atunci când cumpărăm un automobil nou, ne întrebăm adesea dacă acesta nu va fi furat. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vom rămâne cu un împrumut mare de achitat și daca ne va ajuta asigurarea GAP să acoperim suma împrumutată?

Răspunsul la această întrebare este: cel mai adesea este da, dar in unele cazuri poate fi si nu.

Din păcate, dacă automobilul este furat ca urmare a neglijenței dumneavoastră, polița de asigurare GAP nu va putea acoperi pierderile. Vă rugăm să rețineți că, pentru ca polița GAP să acopere diferența de valoare, trebuie să obțineți și compensația de la compania dumneavoastră principală de asigurări în cadrul poliței de asigurare Auto Casco.

De exemplu, dacă ați lăsat cheile în automobilul deschis și mergeți la o plimbare timp de două ore, iar când vă întoarceți, descoperiți că automobilul a fost furat, asigurătorul dumneavoastră principal va considera că este o neglijență din partea dumneavoastră și nu va putea acoperi dauna.

Un alt exemplu este o istorie care s-a întâmplat cu adevărat.

Un domn in vârsta își alimenta automobilul într-o benzinărie, după ce a alimentat a mers repede să achite dar acolo era coadă. Așa cum cheile le-a lăsat în contact pentru câteva minute hotul a plecat cu noul sau automobilul.

Astfel de scenarii au avut loc si uneori se mai pot întâmpla. Nu des, dar se pot întâmpla.

Cu toate acestea, in cazul când cineva a intrat forțat în casa dumneavoastră sau au luat cheile fără permisiunea dumneavoastră și apoi au furat automobilul, asigurătorul principal ar considera probabil că ați exercitat grija cuvenită și la sigur ar acorda despăgubiri.

Daca veți citi atent condițiile de asigurare GAP ale diferitor companii de asigurări, veți observa indicat in aceste condiții ca daca asigurătorul de baza va plătește despăgubirea, atunci si asiguratorul GAP va face la fel.

Desigur, totul depinde de excluderile indicate în Termenii și condițiile generale de asigurare (atât asigurarea AC, cât și asigurarea GAP), dar, de regulă, asigurătorul GAP va plăti despăgubirea, cu condiția ca asigurătorul principal Casco să o facă mai întâi și să considere dauna ca fiind totală.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să determinați dacă asigurarea GAP este potrivită pentru dumneavoastră:

1. Ați achiziționat un vehicul în credit împrumutând suma totala a automobilului sau o mare parte din aceasta.

Dacă ați luat un împrumut sau un credit egal cu valoarea automobilului pe care îl cumpărați, veți datora creditorului mai mult decât valoarea curentă a vehiculului atunci când părăsiți parcarea dealerului. Poate dura câțiva ani pentru ca valoarea împrumutului și valoarea reală a mașinii să se echilibreze. De asemenea, dacă adăugați taxe și costuri de înregistrare la credit, este posibil să dureze chiar mai mult pentru a ajunge la punctul de echilibrare.

2. Ați înlocuit vehiculul creditat anterior cu unul nou și ați adăugat împrumutul rămas la noul împrumut.

Dacă vindeți sau returnați vehiculul finanțat cu un împrumut restant, puteți adăuga suma pe care o datorați încă băncii la soldul creditului vehiculului nou, cu excepția cazului în care plătiți diferența mai devreme. Acest sold suplimentar poate provoca probleme financiare suplimentare în cazul în care vehiculul dumneavoastră nouă este furat sau dauna totala.

3. Ați cumpărat un automobil a cărui valoare nu va fi foarte mare in momentul vânzării.

Dacă veți cumpărați un vehicul care se depreciază destul de repede, există șansa ca veți vedea rapid o creștere semnificativa a soldul creditului față de valoarea vehiculului (în cazul finanțării completă a vehiculului). Când spunem „semnificativ” ne referim la o valoare de peste 25%.

4. Intenționați să parcurgeți mulți kilometri.

Există puține lucruri care pot face ca un vehicul să piardă din valoare la fel de repede ca un kilometraj mare. Acumularea rapidă de kilometri suplimentari este direct proporțională cu scăderea standard a valorii vehiculului. Așadar, există șansa ca valoarea automobilului să scadă mai repede decât împrumutul pe care îl plătiți.

 

  1. Ați luat un împrumut pentru o perioadă lungă (de peste 60 de luni).

 

Creditul pe termen lung înseamnă că durează mai mult decât de obicei pentru a se ajunge la punctul de echilibru dintre soldul de credit și valoarea vehiculului.

 

Concluzie – Asigurarea GAP merită adesea luată în considerare dacă intenționați să contractați un împrumut auto. Vă poate proteja împotriva unei situații în care, pentru a acoperi împrumutul restant, va trebui să faceți rost fonduri suplimentare pentru a-l achita. Dacă vi se oferă asigurări de către dealer sau un consilier financiar, merită să comparați prețul produsului, deoarece cele disponibile în saloane sunt adesea mai scumpe decât cele vândute online.

Check Also

Depozitare Anvelope Brasov

Depozitare Anvelope Brasov

Depozitare Anvelope Brasov Un serviciu cat mai bun de Depozitare Anvelope Brasov este alegerea cea …

Close