Ce este si cine are nevoie de o ecografie oculo orbitala?
O ecografie oculo orbitala este o metoda imagistica folostia pentru examinarea ochilor. Este deosebit de utila in ceea ce priveste diagnosticarea si urmarirea unor afectiuni ale ochilor. De obicei, o astfel de examinare oftalmologica este recomandata de catre medicul oftalmolog unui pacient. Despre acest tip de ecografie puteti afla mai multe informatii in randurile de mai jos.
Ecografie oculo orbitala: Prezentare generala
Testul se face cel mai adesea in cabinetul oftalmologului sau sectia de oftalmologie a unui spital sau intr-o clinica. Ochiul dvs. este amortit de medicamente (picaturi anestezice). Bagheta cu ultrasunete (transductorul) este plasata pe suprafata frontala a ochiului.
Ultrasunetele utilizeaza unde sonore de inalta frecventa care circula prin ochi. Reflectiile (ecourile) undelor sonore formeaza o imagine a structurii ochiului. Testul dureaza aproximativ 15 minute. Exista 2 tipuri de scanari: A-scan si B-scan, pe care vi le prezentam in continuare.
Prezentarea tipului de ecografie A-scan
Scanarea A, sau scanarea de amplitudine, este o metoda de ecografie oculara orbitala. Filmul lacrimal este un agent adecvat pentru transmiterea acustica, absolvind astfel nevoia de jeleu de cuplare cu ultrasunete. In A-scan, un singur fascicul de sunet este trimis de la traductor.
Ecourile care revin la traductor sunt convertite intr-o serie de varfuri cu inaltime proportionala cu puterea ecoului. Puterea ecoului depinde de mai multi factori. Primul este reprezentat de proprietatile celor doua tesuturi la o interfata. Daca interfetele sunt foarte diferite, ecoul va fi de amplitudine mai mare, rezultand un varf mai inalt.
Daca interfetele sunt similare, varful va fi scurt. Inaltimea varfului este, de asemenea, afectata de unghiul undei sonore care loveste interfata. Cand traductorul este tinut astfel incat unghiul de incidenta este mai mare, unele ecouri nu se vor intoarce la traductor.
Ca urmare, inaltimea varfului este mai mica. Dupa cum se poate imagina, alti factori influenteaza cat de bine revine unda sonora la traductor, cum ar fi netezimea sau regularitatea interfetei si densitatea structurii prin care trece sunetul.
Obiectele mai dense absorb mai multa energie, astfel incat inaltimea varfului retinian scade cand sunt prezente cataracte dense pentru a impiedica revenirea semnalului la traductor.
Masuratorile derivate din A-scan includ inaltimea varfurilor, regularitatea, reflectivitatea si atenuarea sunetului. A-scan are capacitatea de a caracteriza structura si compozitia interna a tumorii pe baza datelor mentionate mai sus.
In plus, pulsatiile vasculare pot fi vizualizate ca mici oscilatii ale unui model de varfuri, care sunt utile de observat in cazurile de leziuni coroidale, cum ar fi melanomul. Lungimea ochiului in dimensiunea axiala poate fi obtinuta si prin masurarea distantei dintre varfurile specifice.
Prezentarea tipului de scanare BB-Scan
Al doilea tip de scanare asociat cu o ecografie oculo orbitala este B-Scan. Se poate efectua direct pe ochiul anesteziat. In cazuri de traumatism sau la copii, B-scan poate fi efectuat peste pleoapa cu jeleu de cuplare.
Masuratorile derivate din B-scan includ vizualizarea leziunii, inclusiv locatia anatomica, forma, marginile si dimensiunea. Poate fi utilizat pentru detectarea unei game largi de structuri patologice, inclusiv dezlipirea de retina sau coroida, corpi straini, calciu si tumori.
Ecourile din B-scan sunt convertite in puncte cu intensitatea luminozitatii care este proportionala cu amplitudinea ecoului.
De exemplu, ecourile de amplitudine mare apar ca hiperecogene (albe), iar ecourile absente apar negre (anecoice). Este util in special in imagistica tumorilor orbitei anterioare, miozitei cu ingrosarea tendonului muscular extraocular asociat si vizualizarea venei oftalmice superioare in fistulele carotide cavernoase. Similar cu A-scan, castigul mare are ca rezultat o sensibilitate buna, dar o rezolutie slaba. Este esential ca leziunile sa fie centrate in imagine pentru a obtine cea mai buna calitate posibila.